top of page
Search
  • Writer's pictureNives Jurman

KAKO SE VAŠE ZNAMENJE UJEMA Z OTROKOVIM: KOZOROG

Updated: Jan 22, 2023

Kako najbolje izkoristiti energijo in resnost otroka v znamenju kozoroga glede na vaše znamenje? Običajno so zelo ambiciozni in si bodo vedno prizadevali doseči cilj, ki so si ga zadali, prevzemanja večjih odgovornosti pa se ne ustrašijo.


Kaj potrebujejo mali Kozorogi?

Če imate otroka v znamenju kozoroga, vedite, da bo potreboval strukturo, red, disciplino in avtoriteto – predvsem sočutno mentorstvo in vodstvo, ki mu postavlja izzive in odgovornosti. Vaš otrok je lahko tudi zelo ambiciozen in se veliko pogovarja o tem, kaj želi postati, ko odraste, ali pa lahko pogosto piše sezname ciljev, ki jih želi doseči. Priporočljivo je, da jih starši spodbudite k velikim sanjam. Vaš otrok si bo močno prizadeval, da bi uspel v vsem, kar ga veseli, hkrati pa je lahko sam sebi najhujši kritik. Ko odrastejo, se morajo naučiti, kako biti bolj sočutni in si odpuščati za lastne napake.


Ko gre za njihovo družabno življenje, lahko traja nekaj časa, da se grejejo za nove ljudi. V skupini se lahko počutijo nekoliko neprijetno, dokler si vrstniki ne pridobijo njihovega zaupanja. Ko vaš otrok enkrat spusti nekoga k sebi, je izjemno zvest in svoje prijateljske odgovornosti jemlje resno.


Čeprav je kozorog naravni vodja, bo morda moral paziti na to, da ne bo igral »šefa« drugim. Sami se držijo visokih standardov, kar se lahko odrazi v njihovih odnosih, zaradi česar postanejo preveč kritični do drugih. Lahko se zgodi, da se sploh ne zavedajo, da to počnejo, zato svojemu otroku pomagajte, da se bo bolj zavedal samega sebe.

Vedno poskušajo izboljšati svoje slabosti in delati bolje. Morda se jim bo težko samo umiriti in sprostiti. Prav tako si prizadevajo doseči veliko, zato so lahko v šoli pridni in bodo dobre ocene zanje izjemnega pomena.

Imajo tudi občutek dolžnosti in morda so odgovorni v domu, radi rešujejo probleme drugih ljudi ali skrbijo za nujna opravila. Imajo naravno dobre vodstvene sposobnosti, ker se ne ustrašijo, ko so soočeni z večjo odgovornostjo, in znajo ostati mirni pod pritiskom. Radi so tudi glavni in vodijo ljudi.



Če ste oven, lev ali strelec

Oven, lev in strelec (predstavniki ognjenega elementa): z otrokom se lahko včasih sporečeta. Vaš otrok ima rad stvari pod nadzorom in ima svoje življenje urejeno, medtem ko se vi morda raje ravnate po naključju in načrtujete sproti. Vaš kozorog je morda nagnjen k temu, da pregleda vsak najslabši možni scenarij, ki se mu lahko zgodi in si lahko izmisli razloge, zakaj nečesa ne bi smel narediti. Lahko jim pokažete, kako naj bodo bolj optimistični in samozavestni, ter jim pomagate premagati vse, kar jih zadržuje. Morda boste želeli svojega otroka potisniti iz cone udobja, tako da ga spodbudite, da se prijavi na nove obšolske dejavnosti ali preizkusi nov hobi. Pokažite jim, kako preizkusiti nove stvari, ne da bi jih skrbelo, da dela ne opravljajo popolno. Ker sta oba z otrokom rada glavna, sta lahko včasih nekoliko nepopustljiva. Zaradi teh lastnosti ste dobri voditelji, a ena od lekcij, ki se ju morda učita drug od drugega, je, kako sklepati kompromise in pustiti drugi osebi, da se odloči. Če vaju kdaj prevzame občutek razočaranja enega nad drugim, si vzemita čas za skupne sprehode ali izlete.


Če ste bik, devica ali kozorog

Bik, Devica, Kozorog (predstavniki zemeljskega znamenja): razumeli boste potrebo svojega otroka po rutini in strukturi. Morda boste uživali, ko mu pokažete, kako pomagati po hiši. Lahko se bosta povezala pri skupnem opravljanju vsakodnevnih opravil. Verjetno ste tudi nekdo, ki se vsak dan drži določenega urnika in vaš otrok bo cenil, kako dosledni ste. Dobri mu lahko pomagate pri praktičnih podrobnostih življenja, kot so pravočasno odhajanje v posteljo, izbiranje izobraževalnih knjig in televizijskih oddaj, v katerih bodo uživali, ali domača naloga. Poleg tega boste morda pomagali pri zastavljenih ciljih ali odgovornosti, za katere bi radi delali. Edino področje, na katerega morate biti pozorni v vajinem skupnem odnosu, je, da sta lahko kritična drug do drugega. Vi in vaš otrok sta lahko zlahka pod stresom, ker sta oba stroga do sebe. Morda imate zelo visoka pričakovanja do svojega otroka, bodi zelo pozorni, da ne boste pritiskali nanj. Namesto, da bi opozarjali na otrokove napake, se predvsem osredotočiti na svojo sočutno in skrbno stran.


Če ste dvojček, tehtnica, vodnar

Dvojček, tehtnica, vodnar (predstavniki zračnega znamenja): vi in vaš otrok se verjetno lotevata življenja na zelo različne načine. Morda ste vi veliko časa v svoji glavi in sanjate o prihodnosti, medtem ko je vaš otrok zelo osredotočen na to, kar je pred njim in za kaj je treba takoj poskrbeti. Potreba vašega otroka po določenem urniku vas bo morda spodbudila k temu, da se sami bolje organizirate. Vaš kozorog je lahko tudi zelo ambiciozen, zato mu lahko pomagate pri hobiju ali nalogi, ki ga zanima. Priskrbite jim gradivo za branje ali jih odpeljite v knjižnico ali muzej. Dejavnosti, ki pritegnejo njihov um in vašega otroka naučijo nečesa novega, bodo prijetne za oba. Poleg tega boste morda želeli spodbuditi svojega otroka, da bo bolj družaben. Morda jim je nekoliko neprijetno v družabnih okoljih in lahko potrebujejo veliko časa, da se ogrejejo za nove ljudi. Lahko jih spravite iz lupine tako, da doma organizirate družabne aktivnosti ali se z njimi udeležite različnih skupinskih dejavnosti.


Če ste rak, škorpijon, ribi

Rak, škorpijon, ribi (predstavniki vodnega znamenja): pomagate svojemu otroku izkoristiti svojo občutljivo stran. Vaš kozorog je morda nagnjen k temu, da je preveč kritičen do sebe in svojih vrstnikov, zato ga boste morda želeli spodbuditi k razvoju večjega sočutja in empatije. Lahko jim tudi pokažete, kako se odprejo in spregovorijo o svojih občutkih, ko so razburjeni, saj je njihova prva reakcija morda ta, da se obnašajo, kot da jih nič ne moti. Pogosto lahko pokažejo resno zunanjost, ko so poškodovani, ne želijo pa razkriti ranljivosti. Vašemu otroku se morda zdi zelo pomirjujoče, da ste v bližini, saj ste tako razumevajoči, ko ima slab dan. Ste oseba, na katero se lahko obrnejo z vsemi svojimi težavami, saj vedo, da bodo deležni vaše nege. Morda vas bo oba povezalo dejstvo, da radi pomagate drugim ljudem in ste odgovorni za skrb za tiste, ki potrebujejo pomoč. Morda boste uživali v skupnem prostovoljstvu ali posvojitvi hišnega ljubljenčka. Vendar pa zna biti vaš otrok včasih precej zahteven, kar vas lahko zelo prizadene, če ste zelo občutljivi. Morda boste prav zaradi njih dobili debelejšo kožo, hkrati pa otroku pokazati, da jim ni treba ukazovati, da dobijo, kar hočejo.


Za vzgojo namreč ni dovolj le ogromno ljubezni ali veliko znanja in časa.

Vsak otrok, sploh tisti, ki se nam zdi še posebej “drugačen” od katerega od staršev, potrebuje tudi razumevanje in odobravanje svoje individualne narave.

Kako se čim bolj približati otrokovi individualnosti in ga čim bolje razumeti?


Natalna karta je neprecenljivo orodje za prepoznavanje, kakšen je vaš otrok in zakaj.

Preverite ponudbo in mi pišite.

231 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page