top of page
Search
  • Writer's pictureNives Jurman

TEMPERAMENT OTROKA: ZEMLJA

Updated: Apr 6, 2021

OTROKOV TEMPERAMENT: KAJ NAM SPOROČA PSIHOLOŠKA ASTROLOGIJA?


Otrokov temperament se začne kazati že zelo zgodaj, starši in vzgojitelji pa ob tem ugotavljamo, da nanj v osnovi ne moremo vplivati. Otrokov značaj je zunanji odsev duše, zato pri vzgoji ne smemo kritizirati morebitnih težavnejših aspektov otrokovega značaja, saj jih imamo vsi. Za zdrav razvoj otroka je nujno, da sprejmemo otrokov značaj in prilagodimo vzgojne tehnike. Z razumevanjem izvora osnovnih značajskih lastnosti, lahko spodbudimo izražanje pozitivnih aspektov otrokovega temperamenta ali pripravimo teren za morebitne vzgojne izzive v prihodnosti. Astrologija nam pomaga razumeti in predvideti svoje ter otrokove čustvene reakcije, želje in zahteve, tako da lahko ustvarimo vsakdanje družinsko vzdušje brez drame.


KAKO ŠTIRJE OSNOVNI ELEMENTI VPLIVAJO NA OTROKOV TEMPERAMENT?


Se pogosto sprašujete »zakaj moj otrok ves čas potrebuje dogajanje«, medtem ko se prijateljičin sam zamoti z Lego kockami? Zakaj so eni otroci takoj za akcijo, drugi pa so v novih situacijah zadržani? V znamenjih zodiaka so zastopani štirje elementi (ogenj, voda, zrak in zemlja). Vsak od štirih elementov ima svoje značilnosti, ki predstavljajo temelj temperamenta otroka. Poznavanje osnovnih elementov je uvod v natalno karto, ki nudi celostno razumevanje sebe in otroka, da bi ustvarili vzgojo, s katero bo otrok maksimalno izkoristil svoje potenciale.



ZEMLJA in OTROKOV TEMPERAMENT: VEDNO STABILNI


Kaj predstavlja zemlja?

Psihološko predstavlja ustvarjanje življenja, rast. Zemeljski znaki morajo uporabljati znanje, da cenijo življenje in obstoj. Zemeljska znamenja nosijo željo po povezavi z naravo, ki jo lahko opazimo že v otroštvu. Praktičnost in smiselnost vodita vsa področja zemeljskih otrok, ki so pogosto tudi trmasti.

Osnovne lastnosti zemlje:

Element zemlje zagotavlja oskrbo na fizični ravni, daje nam hrano in materialno zavetišče.

Najmočneje zastopan element zemlje med natalnimi planeti v astrološki karti nakazuje visoko stopnjo stabilnosti pri otroku.


Temeljne lastnosti temperamenta zemeljskih otrok:

🌱želja po varnosti in stabilnosti,

🌱zvestoba,

🌱počasno uvajanje sprememb,

🌱 zadržanost,

🌱praktična povezava z življenjem,

🌱praktična raba znanj,

🌱stalnost,

🌱želja po hrani,

🌱želja po globokem stiku.


Temeljne vzgojne zahteve in potrebe:

🌱postopno in počasno uvajanje novosti, sprememb,

🌱izpostavitveni stik in komunikacija iz oči v oči s starši pomaga premostiti vse zadržke in ovire,

🌱raziskovanje narave s starši bo ustvarilo spomine in emocionalno trdnost (kampiranje, pohodništvo itd.),

🌱kampiranje,

🌱praktično ustvarjanje in raba znanj (grajenje, sajenje, ročne spretnosti).


Zemeljska znamenja se lahko hitro »zataknejo« na svojih poteh, zato je priporočljivo, da jih starši nežno potisnete iz cone udobja.


Vas zanima kako so zastopani elementi pri vašem otroku?


88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page