top of page
gradniki-osebnosti.png

Osnovni gradniki otrokove osebnosti

Sonce, Luna, Merkur, Mars in Venera so glavni gradniki osebnosti,

saj najbolj vplivajo na osebnostni razvoj že od otroštva.

Sonce je naša gonilna sila, ki ponazarja individualnost, ego in moč volje. Je simbol očeta. Otrok začne izražati svoje Sonce, ko shodi, torej okoli starosti 12 mesecev.

Sonce razodene, kaj utegne otroka motivirati. Daje nam namige na lastnosti, ki jih bo otrok izražal pri razvijanju samopodobe. Izžarevanje osebnostnega Jaza pride v ospredje, ko otrok začne pogosteje vzpostavljati odnose z drugimi, kar je zlasti v šolskem obdobju. Čeprav polna moč Sončeve energije dozori šele v zgodnjih odraslih letih – okoli 22. leta, se faze njenega oblikovanja in zgodnja izražanja začnejo v otroštvu, ko otrok v zadostni meri razvije oblast nad osnovnimi telesnimi funkcijami (okoli starosti 12 mesecev), tako da lahko posveti večjo pozornost zunanjemu svetu.

Sonce

Image by Matt Howard
Family Love by a Mother and Her Two Daug

Luna

Luna ponazarja naš čustveni svet, primarne potrebe, podzavest in dovzetnost. Je simbol mame. Otrok živi svojo Luno od prvega dne življenja. Čeprav je najbolj izražena v prvih letih življenja, je vedno prisotna kot srčni utrip naše osebnosti.

Luna sporoča, kaj so osnovne otrokove potrebe. Staršem predstavlja oporo pri vzgoji in pomoč za krepitev intuitivne povezave. Čeprav se otrok tega procesa ne zaveda, lahko razumevanje otrokove Lune pomaga pri izbiri izkušenj in priložnosti, ki bodo temelj za razvoj občutka varnosti in zaupanja do sebe in sveta. Zelo pomembno je, da so izkušnje v prvih letih življenja prijetne. Iz psihologije vemo, da izkušnje iz zgodnjega otroštva tvorijo zapise posameznikovega čustvenega življenja in psihe. Ko spoznate osnovne otrokove potrebe, lahko ustvarite okolje in vsakodnevno rutino, ki bo najprimernejša za njegov razvoj. Luna sporoča, kaj otrok potrebuje od mame. Pri odraslem človeku pa pove, kakšen odnos je vzpostavil z mamo.

Venera sporoča, kako ljubimo in želimo biti ljubljeni. Predstavlja celotno pojmovanje ljubezni, vrednote, romantična čustva, estetiko in umetniški čut. Svoje energije začne izražati okoli 4. ali 5. leta starosti, zares se pa pokaže v zgodnji puberteti. 

Venera prvič postane opazna, ko se otroci pričnejo urejati in posvečati pozornost temu, kakšna oblačila nosijo in kakšno družbo izbirajo. Venera otroke spodbudi k obračanju navzven, ter jim daje občutek za udeleženost. Izrazijo se umetniška nagnjenja, ta pa pogosto postanejo darila, kar potrjuje Venerino funkcijo dajanja. A Venerina energija se povsem pokaže ob približevanju pubertete, ko se otrok prvič zavestno sooča s seksualnostjo. Kaj obleči in kako izgleda ni več le osebna preferenca, ampak je način privlačenja drugih. Otroci obeh spolov se pričnejo urejati in se pripravljati na izkušnjo "drugega" v odnosu. Zato je to čas romantične zaljubljenosti, intenzivnih prijateljstev, zavedanja in osredotočanja na fizično telo, izpostavljanja in odzivanja na skupino vrstnikov ter cele palete porajajočih se želja. 

Venera

Image by Kelly Sikkema
Image by Allen Taylor

Mars

Mars predstavlja naš temperament, fizično energijo, jezo, nagon, borbenost in pogum. Pri majhnem otroku so občutki jeze eni zgodnjih izrazov Marsove energije. Čustvena energija Marsa se kaže tudi skozi samozavest in spolnost. 
Z razumevanjem Marsa v otrokovi karti najdemo namige za spopadanje z njegovimi potrebami po izražanju fizične moči, temperamenta in spolnosti. Mars nam bo povedal, kaj motivira otroka, kam je usmerjena njegova primarna energija, da nekaj izpelje, pove nam tudi o otrokovem zanimanju in sposobnostih (ali pomanjkanju teh) za šport, rekreacijo.  S preučevanjem energiji med Marsom in drugimi planeti, lahko ugotovimo ali otrok neposredno izraža željo ali je blokiran zaradi notranjih in zunanjih razmer. Poznavanje otrokovega Marsa nam pomaga, da z večjim razumevanjem otroka naučimo konstruktivnih spoprijemov s svojimi občutki. Starši morajo otroku dovoliti, da izrazi jezo, a pri tem jih je treba usmerjati v izražanje jeze na načine, ki niso uničevalni. Kaznovanje otrok, zaradi izražanja jeze samo dodatno potencira jezo in njeno destruktivnost. Pozitivna samozavest se prav tako usmerja skozi naval Marsove energije.

Merkur simbolizira način komunikacije, ideje, misli, humor, intelekt in iznajdljivost. Od Merkurja je odvisna celotna otrokova komunikacija – pisanje, govorjenje, učenje, trgovanje in vse vrste sporočil. Ker je to planet intelekta, je v otroški karti zadolžen za učenje in miselne sposobnosti.

Merkur se izraža kot glavni pokazatelj otrokovih intelektualnih interesov in zmožnosti. Pri otrocih se bolj izrazi, ko se otrok začne verbalno izražati in govoriti. Njegov vpliv se še bolj poveča, ko začne otrok poglabljati jezikovne veščine in prične z miselnim (ne le intuitivnim) obdelovanjem informacij, kar se zgodi okoli sedmega leta starosti. Ker je Merkur v horoskopu povezan z miselnim razvojem in izražanjem prirojenih miselnih kvalitet, je razumevanje Merkurja pri  otroku dragoceno, saj mu lahko na podlagi tega nudimo individualen pristop k učenju in čim bolj optimalen pristop k izobraževanju.  Pod vplivom Merkurja se otrok osredotoča na razumevanje sebe in sveta, obvladuje jezik in zboljšuje svoje komunikacijske sposobnosti.

Merkur

Image by Jonathan Borba
bottom of page