top of page
Search
  • Writer's pictureNives Jurman

Astrologija za začetnike: Merkur v kozorogu

Merkur je vladar uma, ki vpliva na naš način razmišljanja in govora. Ko Merkur prestopi v znamenje praktičnega Kozoroga, naznani, da bodo naše ideje realistične, komunikacija pa zelo jasna. Ker je kozorog eden najbolj konservativnih znakov zodiaka, Merkurjev tranzit racionalno zavrti naše miselne procese in interakcije. Čeprav Merkur v kozorogu ne prinaša vznemirljivosti, ima vseeno veliko prednosti. Ker se ta prehod zgodi v bližini novega leta, bo energija ciljno usmerjena in bo pomagala pri sprejemanju, pa tudi ohranjanju naših zaobljub. Ne pozabimo, kozorog je poslovnež zodiaka, katerega cilj sta učinkovitost in uspeh. Razmišljajmo in delujemo na načine, ki nam bodo pomagali doseči naše cilje. Kozorogov vpliv razbistri naše misli in nam pomaga izpopolniti najpomembnejše ideje. Med tem tranzitom smo lahko tudi bolj neposredni v svoji komunikaciji, s čimer zmanjšamo nesporazume. Ena največjih prednosti Merkurja v kozorogu je gradnja idej. Številne misli, ki tečejo po naših glavah, je lažje organizirati in jih lahko vidimo kot koščke sestavljanke, ki jih razporedimo tako, da se prilegajo na najbolj smiseln način. Ko svoje ideje vidimo v trdnem stanju, lahko ukrepamo in jih pretvorimo v resničnost. V tem tranzitu moramo paziti na ton glasu pri interakciji z drugimi. Kozorog se močno zaveda hierarhije, kar pomeni, da lahko pogovor postane bolj ukazovalen kot konstruktiven.


KAKO KOMUNICIRA OTROK Z MERKURJEM V KOZOROGU?

Otrok z Merkurjem v kozorogu komunicira previdno, oklevajoče, resno, čemerno in humorno. Kozorogu vlada Saturn, planet discipline in omejitev, zato ima otrok z Merkurjem v kozorogu odpor do delovanja, ki ni temeljito načrtovano vnaprej. Osnovni ton mu daje njegova resnost. Predvsem gre za resen um, ki ga zanima praktična realnost. Ta pozicija ni naklonjena odmikom v abstraktnost. Zaradi prekomerne pazljivosti in potrebe, da se vnaprej prepriča o vseh dejstvih, je otrok s to pozicijo zelo zgodaj videti kot moder odrasel. Um mu ne deluje hitro, pač pa organizirano in previdno, kar mu dolgoročno prinaša rezultate. Najbolje je, da takšnega otrok ne silimo k naglici pri nobeni učni nalogi, saj se sicer boji, da je ne bo uspel pravilno narediti. Kot praktičen mislec se najbolje uči, kadar ima miselni napor uporaben cilj. Administrativne in poslovne veščine lahko pri otroku opazimo že pred najstniškim obdobjem, saj želi spoznati konkretno delovanje zadev.


VZGOJA OTROKA, KI POTREBUJE VELIKO DISCIPLINE IN OSREDOTOČENOSTI

Otroka z Merkurjem v kozorogu ne zanima špekulativno, idealno, nerealistično ali domišljijsko, ampak samo tisto, kar se nanaša na potrebe vsakdanjega življenja ali pogoje, ki jih je treba izpolniti za uporabnost nečesa. Za otroka v obdobju šolanja to pomeni, da mora biti učenje podrejeno uporabnosti. Sanjarjenje in zatekanje v domišljijski svet je zanj izguba časa. Zaradi tega mu preti nevarnost, da njegov um postane preveč ozkogleden in dogmatski. Potrebuje nekaj svetlobe, zato je smiselno, da mu starši predstavijo vsaj radosti lenarjenja na rečnem bregu. Možno je, da bo med opazovanjem vodnega toka premleval, kako so zgrajeni nasipi, namesto da bi se predajal poetičnim mislim o žuborenju vode.
MOTIVIRAJNE OTROKA Z MERKURJEM V KOZOROGU

Pozitiven rezultat njegove naravne previdnosti in vztrajanja pri pravilnem razumevanju dejstev je sposobnost diplomatskega komuniciranja. Zanj je naravno previdno izbiranje besed in disciplinirano izražanje misli. Uživa, če ga drugi cenijo zaradi njegove preudarnosti.

Misli otroka z Merkurjem v kozorogu so zelo resne, zato lahko težavo predstavlja pesimizem. Kadar je sam, velikokrat vidi in premišljuje samo o temnejši plati življenja. Poskrbeti je treba, da mu ponudimo nekaj ravnovesja in mu damo priložnost, da vidi tudi svetlejšo plat. Včasih se v poskusu izravnave notranje temačnosti ta negativnost izrazi skozi ironičen ali satiričen humor, ki je lahko zelo zabaven. To pozicijo imajo mnogi komiki.

Kot dober organizator ima otroki z Merkurjem v kozorogu naravno potrebo po življenju v skladu z motom: "mesto za vse in vse na svojem mestu." Razmetana soba mu je enako zoprna kot neurejeno razmišljanje.


Če vas zanima kako se izraža vaš otrok mi pišite.

150 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page