Ni naključje, da je Oven prvi znak zodiaka. Oven zaznamuje nove začetke in novo življenje pomladi. Vladajoči planet tega znamenja je ognjeni Mars, planet akcije in agresije.
Pri Ovnu se lahko srečamo z ognjeno energijo novih začetkov, ki se manifestira s pogumom, vodstvom, navdušenjem, a tudi napadalnostjo, trmoglavostjo in nepotrpežljivostjo.

VEDNO V AKCIJI

Otroci s Soncem v Ovnu so polni navdušenja, vedno pripravljeni sprejeti nove izzive ali začeti nekaj novega, pri tem pa so lahko pogosto uspešni, saj so po naravi tudi zelo podjetni. So inovativni in iznajdljivi, ​​zanje ni dolgočasnih trenutkov v življenju. Ovni nimajo le uma, ki je ves čas v pogonu, tudi fizično so vedno v gibanju. Starši malih Ovnov to morda doživljate skozi dejstvo, da res »ni miru« - ne morejo sedeti pri miru, ne morejo se dolgo držati ene aktivnosti, vedno iščejo nove podvige in izzive.
V otroštvu to lahko pomeni, da bodo vsak najmanjši trenutek brez nadzora izkoristili za nove podvige -  plezanje na najvišje drevo, skoke s streh ali vragolije na ograjah itd. Ta drznosti in pogum, jih lahko hitro pripeljejo tudi do nesreč (pogoste so poškodbe glave in obraza) zato starši malih ovnov dobro poznate protokole na urgenci. Pri vzgoji teh otrok, boste starši potrebovali veliko potrpljenja in domiselnosti, da bi otrokom dopovedali pomen spoštovanja pravil in omejitev, a tudi to težavno oviro lahko premagate s pomočjo pravih aktivnosti. Ovni vedno in povsod morajo biti prvi, zato so jim zelo ljubi tekmovalni športi, pogosto se tudi izkažejo pri fizičnih aktivnostih, kar jim omogoča odličen način spoznavanja pomena pravil in struktur. Aktivnosti, ki zahtevajo zelo veliko discipline (gimnastika ali borilne veščine) so Ovnom zelo blizu in jim tudi koristijo pri razumevanju pomena pravil. Pomembno je razumeti, da se Ovni učijo na podlagi izkušenj in posledic, ne pa nasvetov ali lekcij. Ker se ne bojijo tvegati, običajno tudi ne spoštujejo pravil, zaradi česar delujejo arogantni.VSE TAKOJ

Ovni so rojeni voditelji in kombinacija poguma, drznosti in podjetnosti jih lahko popelje na visoke položaje - vodja peskovnika je le začetek. Zaradi neučakanosti in nestrpnosti se pa pogosto prehitro vdajo in precej hitro  izgubijo zanimanje za stvari. To jim povzroča tudi težave z dokončevanjem nalog, zato je pri vzgoji potrebna posebna pozornost na tem področju. S spodbudo in prijetnimi vzorci jih lahko naučimo potrpežljivosti in pomena dokončanih nalog - začnete lahko z najmanjšimi stvarmi (risanje, zlaganje kockic, igranje z žogo, sprehodi, tek...), ki jim sledijo nagrade.

MOČNA VOLJA

Ovni imajo zelo močno voljo, ki jih bo v življenju vodila do uspehov, ampak včasih prav ta volja povzroči borbenost, pri čemer se razprave lahko hitro sprevržejo v burne argumente. Te volje se nikakor ne sme zatreti, treba je pa spodbuditi zdrav razvoj moči volje in jo istočasno uravnotežiti z razumevanjem posledic delovanja in prevzemanjem odgovornosti. Kot otroci se morajo naučiti, sprejemanja drugačnih mnenj, ki pa jih ni treba deliti, ampak spoštovati. Radi imajo pohvalo in potrebujejo veliko priznanja za svoje dosežke, vendar bodo starši morali biti zelo previdni pri presoji kaj si res zasluži pohvalo. Običajno so asertivni in se ujezijo, če njihova potreba po tem, da so prvi in najboljši ni realizirana. Naučiti jih je treba ponižnosti in razumevanja, da lahko nekdo drug  kaj naredi bolje.


ČUSTVENI VRTILJAK

Paleta močnih čustev ima pri Ovnih velik razpon: od besa do navdušenja. Mali Ovni najprej reagirajo, pozneje pa razmišljajo o posledicah. Starši bi morali biti pozorni na skrajno vedenje, zlasti na nasilje. V navalu čustev lahko hitro preidejo k razburjenju in prepiranju z visoko stopnjo nestrpnosti, zato je potrebna posebna skrb tudi na teh področjih.

V šoli je zaželeno spodbuditi naravne vodstvene sposobnosti Ovnov, jim ponuditi veliko priložnosti za sodelovanje v dejavnostih, kot so moštveni športi ali vodenje razreda, krožkov, skupin, debat itd. Zgodnje prepoznavanje in spodbujanje vseh pozitivnih lastnosti, ki jih ima prvo znamenje zodiaka, bo  spodbudilo razvoj vseh potencialov, pri otroku pa vzbudil visoko stopnjo zaupanja, kar ga lahko ponese k zmagam in zvezdam.

Če želite pogled v natalno karto vašega otroka, mi pišite na nives.jurman@vrtec-metulj.si.