RAHLOČUTNI RAKCI - OTROCI S SONCEM V RAKU

Otroci s Soncem v Raku so zelo prijazni, skrbi in so radi v družbi dojenčkov ali majhnih živali. Ker so zelo čustveni, se morajo naučiti, kako se pozitivno spoprijeti s svojo čustveno naravo in občutljivostjo. Starši malih Rakcev pa medtem morajo najti načine za uskladitev njihove občutljivosti in jim zagotoviti stabilno ter mirno okolje. Velike količine negativne energije, kot so jeza, glasni zvoki ali druge na videz grozeče izkušnje, jih hitro razdražijo in jih težko prenašajo.


 


OKLEP

Znamenje Raka simbolizira rakovica s svojo markantno zaščitno lupino, ki varuje njihove najranljivejše dele. Tudi Raki nosijo svoje oklepe, ki jih varujejo pred neželenimi zunanjimi vplivi. Mali Rakci včasih kot ščit uporabijo mamo (skrivanje za krili je pogost primer v rani dobi) ali očeta, lahko pa tudi sami začnejo graditi svoj ščit. Že kot otroci so Raki lahko nagnjeni k razvijanju oklepa iz odvečnih kilogramov, na kar morajo biti starši pozorni. Če opazite, da vaš otrok pridobiva preveč teže, morate ugotoviti, zakaj se počuti ranljivega ali poškodovanega. Ta vrsta zavedanja zgodaj v življenju lahko otroku pomaga, da se izogne samouničevalnim vzorcem v odrasli dobi. 


V LUPINICI

Rakom veliko pomeni njihov zasebni prostor, kamor lahko pobegnejo iz neprijaznega okolja v varno zavetje, ki je tudi svet njihovega lastnega ustvarjanja. Ko se razburijo, bodo napadli vsakogar, ki ogroža ta prostor. V takšnih situacijah je zelo pomembno, da kot starš ohranite odprto komunikacijo. Za Rakce so značilne nenadne spremembe razpoloženja, zato jih je že zgodaj treba začeti učiti samodiscipline. So tudi zelo čustveni, radi se crkljajo in objemajo, ampak starši bodite pozorni, da boste pri zagotavljanju ljubezni in naklonjenosti znali prepoznati tudi poskuse čustvene manipulacije.


LJUBEČI SKRBNIKI

Raki s svojo lupino ne skrbijo zgolj zase, ampak imajo naravno močan čut za negovanje drugih. So občutljivi, odzivni, naklonjeni in prijazni. Radi skrbijo za druge, zato starši ne bodite presenečeni, če domov pogosto pripeljejo potepuške živali. Skrb za druge, še posebej za ljudi v stiski, jim daje smisel in občutek, da so potrebni.

Negovanje rastlin je lahko posebna in vesela izkušnja za male Rakce, saj uživajo v spremljanju rasti rastlin. Tudi skrb za ribice v akvariju je lahko navdušujoča. Pomoč pri oskrbi mlajših bratov ali sester je lahko prijetna izkušnja, vendar pod pogojem, da to ni njihova odgovornost in da tudi sami dobijo dovolj nege in pozornosti. Rakci pogosto uživajo pri delu, ne glede na to kaj počnejo. Pri teh otrocih je dobro spodbuditi željo po delitvi ljubezni in skrbi še z drugimi, ne da bi se počutili ogrožene.DOM IN DRUŽINA

Raki se počutijo najbolj varne doma, v družinskem krogu.  Že zelo zgodaj je pri njih opaziti, da  pripravljeni zaščititi družino in dom za vsako ceno. Od vseh družinskih članov, predvsem pa matere, potrebujejo veliko ljubezni in občutek varnosti. Pri Rakih je izjemno močan tudi lik očeta, saj čustveno izražen oče predstavlja posebno bogastvo.  Če jih zanemarimo, bodo hitro razvili strah pred zavrnitvijo in razvili druge lastnosti, da bi nadomestili pomanjkanje varnosti. Vzgojni izziv pri starših teh otrok je zato učenje samostojnosti.


INTUICIJA

Otroci, rojeni s Soncem v Raku, so intuitivni in domiselni, zato jih je težko in celo škodljivo zavajati.  Iskrenost, razumnost in natančno razlaganje situacij je ključnega pomena pri vzgoji.

Vsak poskus skrivanj pred otrokom, tudi ko mislite, da ga ščitite, bodo imele nasproten učinek. Občutljivi  so tako do svojih čustev kot do čustev drugih ljudi. Običajno 'poberejo' tisto, kar čutijo drugi, zlasti odrasli. Pogosto imajo slab (ali celo dober) občutek glede nečesa ali nekoga in se lahko umaknejo ali oblikujejo svoje mnenje. Ker sta družina in dom zanje zelo pomembna, je izredno pomembno, da smo do njih ves čas iskreni. Z razlagami, primernim starosti otroka, ti otroci izredno hitro dojamejo vse potrebne lekcije.


IGRA in UČENJE

Rakci se radi igrajo s figuricami, punčkami in plišastimi igračami. Radi imajo gospodinjske aparate in kuhinjska orodja, posode in škatle - lepe škatle za posebne stvari so jim zelo pomembne. Ponavadi imajo več talentov, uživajo v glasbi, meditaciji in mirnih dejavnostih, kot so kuhanje, gojenje rastlin, skrb za hišne ljubljenčke in popravljanje.

Pristop k učenju se začne doma. Sprejeti otrokovo občutljivost in potrebo po podpori drugih je Rakov poseben dar in izziv. V učnih situacijah lahko pride do nepripravljenosti za sodelovanje, če se otrok počuti čustveno ranljivega.


Če želite pogled v natalno karto, mi pišite na nives.jurman@vrtec-metulj.si