RADOVEDNE KLEPETULJE - OTROCI S SONCEM V DVOJČKIH

Znamenje Dvojčkov je spremenljivi zračni znak zodiaka, ki prinaša potrebo po raznolikosti, izraženo skozi duševno radovednost, dvojnost, duhovitost in spremenljivost. Starši dvojčkov ste gotovo že zelo zgodaj opazili, da vaše otroke pritegnejo novosti, saj je pri teh otrocih želja po raziskovanju novih stvari izrazita. Energija Dvojčkov krepi otrokovo potrebo po raznolikosti in tem otrokom dodaja sposobnost, da vidijo več vidikov idej. Karakteristike Dvojčkov se kažejo kot zgodnja želja po gibanju in novostih, ki stimulirajo njihov radovedni um. Dvojčki že kot dojenčki čez dan potrebujejo spremembo v okolju, zato starši malih Dvojčkov potrebujejo res dobre gume na vozičku ali avtu, sprehodi ali vožnje z avtomobilom pogosto pomirijo takšne otroke.

 

KOMUNIKACIJA

Mali Dvojčki so klepetulje. Že po naravi so izjemno duhoviti ter dobri zabavljači. Radi komunicirajo z vsemi razpoložljivimi sredstvi: govorjenjem, pisanjem, učenjem tujih jezikov, oponašanjem staršev  in pogovarjanjem s svojim odsevom v ogledalu. Pogosto so zelo dobri govorci, ki še mlinarja lahko prepričajo v to, da potrebuje moko. Nikoli ne izgubljajo besed, zato imajo velik potencial za razvoj talentov v prodaji in trženju že v mladosti. Talent za govor pa ni zgolj atribut teh otrok, ampak jim pogosto predstavlja izziv, saj je zelo pomembno, da se jih nauči, da imajo tudi drugi kaj povedati in jih je vredno poslušati. 

ENCIKLOPEDIJA MAMA

Radovednost vodi Dvojčke v raziskovanje in iskanje informacij. Starši Dvojčkov se morate pripravite na to, da postanete enciklopedija, saj boste potrebovali konkretne odgovore na tisoče vprašanj. Ti otroci so inteligentni in se radi učijo, njihov mali um pa ima nova in nova vprašanja. V pomoč vam bo domača knjižnica - če je še nimate, jo boste gotovo imeli. Če jo že imate, jo boste gotovo povečali. Dvojčki imajo posebno ljubezen do knjig in so navdušeni bralci, dobra knjiga jim je dragocen prijatelj in potrebujejo veliko knjig, različnih žanrov in o različnih temah.

PASTI VEDNO RAZGIBANEGA UMA

Enoličnost pri Dvojčkih hitro preide v dolgčas, ki pa jih naredi zelo živčne, nemirne, zato je pomembno je, da se jim zagotovijo različne dejavnosti. Medtem ko ti otroci obožujejo telefone in računalnike, imate lahko starši težave pri omejevanju časa preživetega na družbenih omrežjih in internetu nasploh. Dvojčki imajo radi tudi fizično gibanje. Začelo se bo s poganjalci, rolerji, skiroji in kolesi, nadaljevalo pa s skuterji, avti itd. Mali Dvojčki obožujejo vse vrste prevoznih sredstev. Tudi telesno gibanje jim je zanimivo, zato jih lahko vpišete na plesne urice, gimnastiko ali tek. Morda se bo pojavila želja po igranju glasbil, kot so kitara, harfa, klavir ali pihalo. Spodbujajte te želje, vendar se zavedajte, da vaš mali Dvojček potrebuje prostor za eksperimentiranj. Če ga da potisnete preveč intenzivno, lahko hitro izgubi zanimanje za katerokoli dejavnost. Poseben izziv pri vzgoji razgibanega uma je nedvomno učenje koncentracij in osredotočanja na eno temo naenkrat. Pri razvijanju dobrih študijskih navad jih torej moramo naučiti, da ne smejo razsipati z energijo. Sicer se Dvojčki hitro učijo in so pogosto ljubljenčki učiteljev, saj radi berejo in uživajo pri skoraj vseh predmetih.

 

RAZNOLIKOST

Ker iščejo raznolikost v vsem - hrani, oblačilih,  vsakodnevnih izkušnjah, se pogosto lotijo več projektov hkrati in jih nikoli ne dokončajo ali pa se naučijo “biti dobri v ničemer”. Starši Dvojčkov so zato pogosto pod pritiskom ali zaskrbljeni, ampak nič ni izgubljeno. Samo nekoliko več energije gre v učenje teh otrok kako pomembno je izpolnjevanje obveznosti in osredotočanje na naloge, dokler niso opravljene. Njihov uspeh je pogosto odvisen prav od zmožnosti,  da umirijo svoj nemirni um ter dokončajo zadano.

MALE PAPIGE

Dvojčki zelo radi posnemajo starše, stare starše, knjižne junake ali prijatelje, zato potrebujejo dobre vzornike, ki dajo zgled različnim situacijam. Svetujemo pozornost pri izbiri knjig, risank in filmov, saj ti otroci ponavadi kopirajo (pogosto dobesedno) vse kar vidijo ali slišijo.

Če želite pogled v natalno karto vašega otroka, mi pišite na nives.jurman@vrtec-metulj.si.