PRILJUBLJENE TEHTNICE

Tehtnica je kardinalni zračni znak zodiaka. Usmerjena je k ohranjanju harmonije. Če za prispodobo Tehtnic vzamemo pravo tehtnico, bo ta na eni strani imela lepoto, na drugi pa medsebojne odnose. In oboje mora biti v popolnem ravnovesju.


ŽELJA PO LEPOTI

Tehtnice že v otroštvu pokažejo navdušenje nad lepimi stvarmi in se lahko za nekaj odločijo samo na podlagi videza - ker je pač privlačnejše barve ali oblike. Že kot dojenčki hitro reagirajo na lepo okolico, ki jih pomiri. Prav zato je izjemnega pomena, da tem otrokom dovolite, da imajo besedo pri opremljanju sobe. Vizualno zanimive in lepe igrače pri Tehtnici vedno privabijo dobro voljo.


SRCE ZABAVE

Otroci s planeti v Tehtnici so pogosto zelo družabni in uživajo v zabavah in drugih družabnih dejavnostih, dojenčki pa se že zelo zgodaj začnejo odzivati na pogovor. Tehtnice niso rade same in že od prvega dneva potrebujejo še nekoga v prostoru. Otroci in predšolski otroci bodo imeli radi stojnice o princih in princesah, še posebej, če se bodo zgodbice srečno končale. Če kot otroci v nekem trenutku nimajo druge družbe, bodo na zabavo povabili punčke, plišaste igrače ali hišne ljubljenčke. Kljub temu, da imajo željo po povezanosti, si istočasno želijo biti najpomembnejši. Sovražijo, če morajo veslati za čolnom. To je posledica spremenljive narave tega zračnega znaka in negotovosti, ki je Tehtnica nosi v sebi. Zagotavljanje pozitivnih odnosov, v katerem vsak posameznik prinaša svoje najboljše lastnosti v odnos, je za tega otroka izjemno pomembna lekcija. 
TALENTI

Male Tehtnice je treba spodbujati, da rišejo, slikajo in razvijajo zavest o barvi. Pogosto že zelo zgodaj pokažejo talent za oblikovanje. Tudi glasba je pogosto visoko na seznamu talentov Tehtnic. Tehtnice uživajo v glasbi, zlasti v petju z drugimi. Tudi plesna dvorana jih lahko zelo fascinira. Obisk umetniških galerij in muzejev, obiskovanje umetniških prireditev in koncertov bo vedno navdušilo tega otroka. Je pa tudi uravnoteženost igrač nujna pri tem znamenju. Gradniki so lahko dobro orodje za učenje občutka ravnotežja. Fizični podvigi, ki spodbujajo ravnovesje, so pozitivni izzivi (ples, telovadba, kolesarjenje in joga ).

POKLICI

Že kot otroci, so Tehtnice očarljive, vljudne in so rojeni diplomati. Hrepenijo po pohvalah, pogosto pa tudi po pozornosti in vedno dajejo vse od sebe - od videza do vedenja, pridobivanja hvaležnosti in prehranjevanja. So pa precej nagnjeni k ugodju. Odlični so v družbenih situacijah, potrebujejo ljudi okoli sebe in imajo običajno veliko prijateljev. Imajo tudi močan občutek poštenosti in so sposobni analizirati obe strani, preden sprejmejo odločitev. Tehtnice načeloma imajo težav pri poklicih. Karierne poti jih naravno vlečejo v umetnost, diplomacijo, mediacijo, poklice, kjer na kakršen koli način pomagajo drugim - zdravniki, psihoterapevti, biologi, veterinarji… 
VZGOJNI IZZIVI

Da bi se izognile neprijetnim situacijam (ki jih vržejo iz ravnotežja), se lahko Tehtnice v zgodnjem poslužujejo tudi izsiljevanja z jokom. Na ostre besede ne reagirajo dobro in jim niso blizu, zato je harmonija ključnega pomena tudi pri reševanju konfliktov in kriznih situacij.


Želja po uravnoteženosti Tehtnice hitro pripelje do občutka nelagodja. Če bo vaša mala Tehtnica oblečena v kratke rokave, ko so drugi otroci v dolgih, je to že lahko razlog za notranjo dramo. Zato je te otroke že zelo zgodaj treba začeti učiti, da se ne smejo primerjati z drugimi. Občutek manjvrednosti se pogosto pojavlja pri Tehtnicah, zato je najbolje, da naučite otroka uporabljati samega sebe kot vodilo. Tehtnice se morajo naučiti ceniti lastne spremembe in lasten razvoj.


Sprejemanje odgovornosti je lahko še en kamen spotike za Tehtnice, saj prav to zahteva notranjo samozavest, kar je lahko težko za tiste, ki se ves čas primerjajo z drugimi in se gledajo skozi oči okolice.. Zato se Tehtnice že zelo zgodaj morajo začeti učiti soočanja z lastnimi odločitvami in dejanji. Izbira oblačil vsak dan je lahko ena prvih in zelo preprostih lekcij.


Ker Tehtnice same sebe gledajo skozi oči drugih, je pri otrocih treba nameniti posebno pozornost prav uveljavljanju njihove lastne identitete in krepitve lastnih odločitev in vedenja. Čeprav imajo močan občutek za poštenost, so lahko nagnjeni k negativnim vedenjskim vzorcem, samo zato, da bi ugajali okolici. Tehtnice se morajo naučiti reči ne in se zavedati lastne vrednosti.   


Če želite pogled v natalno karto vašega otroka, mi pišite na External link opens in new tab or windownives.jurman@vrtec-metulj.si.