MOČNI NAVZVEN, NEŽNI NAVZNOTER - OTROCI S SONCEM V LEVU

Lev izžareva toplino, zaupanje, moč in naklonjenost. Levi že kot otroci ali mladostniki pustijo močan vtis, a da bi se izrazili v najbolj pozitivni luči, morajo dozoreti. Otroci z Soncem v Levu so precej dramatični v samoizražanju, sploh če se počutijo zapuščene ali neopažene. Zahtevajo pozornost in si prizadevajo za pohvale. Mali Lev potrebuje vsako priložnost, da izrazi ta občutek, zato ga je treba spodbujati, da gradi samozaupanje in občutek osebne moči. Prav tako iščejo priložnosti, da se postavijo v središče pozornosti in običajno zasijejo s svojo samozavestjo in uspešnostjo. Navdušuje jih, ko lahko drugim razkazujejo svoje dosežke in ponos. Pohvala jim res veliko pomeni, zato se lahko pohvalijo tudi sami, če hvale ne dobijo drugje. 


POZORNOST, POZORNOST, POZORNOST

Če otrok z energijami Leva ne sme sijati, v njemu nastane veliko notranjega trpljenja, samozavest je močno omajana, osebna moč pa potlačena. Da bi se temu izognili, je treba te otroke dosledno podpirati in jim dovoliti, da sijejo. V nasprotju s tem kar bi morda lahko pomislili, da jim bo pozornost škodovala, pri teh otrocih prav pomanjkanje pozornosti lahko povzroči veliko večjo škodo, saj bo Lev začel iskati pozornost z manj pozitivnimi dejanjih. Večina ljudi nima težav, da dojenčku namenja posebno ljubezen in pozornost, a ko otroci dozorijo teh malih zmag ne srečujemo več tako pogosto. Narava Levje energije za svoje zmage zahteva priznanje in odobravanje, Lev pa meni, da si zasluži, da to tudi prejme. 


NA SONCU

Lev uživa na soncu, zato so mali Levčki radi zunaj in na sprehodih. Radi imajo živali, tako igrače - veliki plišasti medvedki bodo odlična zabava - kot prave živali, zato je obisk živalskega vrta vedno znova navdušujoč. Tudi male živali so dobrodošle, družinska mačka ali pes sta takemu otroku posebno veselje. Levi radi poležavajo in radi se zabavajo, zato je lahko šola izziv. Treba jih je naučiti, da je učenje lahko zabavno, zato da ne bodo odstopili od nalog, če jim primanjkuje zabave. Vzgojni izziv je učenje malih Levov, da življenje ni samo zabava in igra, ter da je treba izpolnjevati obveznosti ter dokončati začeto. 
NA ODRU

Že zgornje vrstice razkrivajo kakšno igro imajo radi mali Levi. Verjetno jih boste pogoste zalotili med recitalom pred publiko plišastih igrač. Kakršnikoli odrski pripomočki, kostumi in mikrofoni (alternativno krtače za lase) so skoraj nujni v vaši hiši, če imate malega Leva. Naj zasijejo in pokažejo svoje spretnosti kot so petje, igranje in nastopanje v vlogah starejših. Mali Levi imajo radi vznemirljive zgodbe, ki jih dramatično berejo. Spodbujajte to njihovo lastnost, naj pripovedujejo svoje zgodbe in jih kasneje tudi zapišejo. Levi so pogosto zelo kreativni in uspešni pri vsem kar počnejo. A ker želijo sijati in biti najboljši v vsem kar počnejo, se določenih zadev niti lotili ne bodo, če dobijo občutek, da ne bodo najboljši. Pri igri jih je treba spodbujati k deljenju igrač. Kljub sijoči osebnosti, pa imajo včasih težave pri soočanju s spremembami v krogu prijateljev, saj imajo radi “nadzor” nad svojimi prijatelji. Še en izziv pri vzgoji je učenje odgovorne uporabe te moči.


MALI ŠEFI

V mladosti je lahko Levov ponos posebno breme, saj je težko obvladljiv. Lev se mora naučiti, da imajo tudi drugi ljudje svojo osebno moč. Kot otroci pričakujejo, da bodo obravnavani kot kralji in kraljice in ne zahtevajo nič manj kot najboljše. Imajo vrlino, da si lahko privoščijo skoraj vse, da prevzamejo vodilno vlogo, drugi pa jim tega pogosto ne zamerijo. Starši Levov morate nameniti posebno pozornost Levovi potrebi po prevladi iz egoističnih vzvodov. Običajno radi prevzamejo nadzor nad mlajšimi otroki, ker tako lahko izkoristijo vodstvene težnje, pogosto pa to lahko meji ali celo preide v nadlegovanje mlajših ali šibkejših otrok. Že od majhnih nog jih je treba učiti, da morajo ceniti vse kar drugi storijo zanje. Ti otroci se zelo dobro obnesejo v skavtskih ali vodniških programih, kjer je mogoče razviti pravi način vodenja. Vsak dober vodja mora tudi sodelovati z drugimi in prav pomen sodelovanja je še ena pomembna lekcija, ki se jo morajo naučiti mali Levi. 
LEVJE SRCE  

Levjesrčnost ni izraz izvit iz trte. Mali Levi so pogumni in izkazujejo močna čustva, srce pa nosijo na dlani. So odkriti in neodvisni, odprti in srčni, a le dokler se jih spoštuje. Sovražijo, ko se zmotijo, in ne prenesejo kritike, ki jo pogosto sprejmejo z napadom ali obrambo, a redko poslušajo, kaj je treba spremeniti. Njihov močan ego je treba ves čas varovati. Starševstvo lahko postane težavno, vsako nesprejemljivo vedenje, ki ga je treba spremeniti, pa je treba razložiti s previdnostjo, tako da otroka ne prizadenemo in mu ne povzročimo trajnih posledic. Konstruktivna razprava o spremembah na bolje je najboljše izhodišče, zaviti pa jo je treba tako, da čustva in ego malega Leva ostanejo nedotaknjeni. 


 Če želite pogled v natalno karto vašega otroka, mi pišite na External link opens in new tab or windownives.jurman@vrtec-metulj.si.