INTENZIVNI ŠKORPIJONI

Škorpijon je fiksno vodno znamenje horoskopa, ki ga definirajo intenzivna čustva, skrivnosti in strast, a tudi uničevalnost.  Otroci v znamenju Škorpijona so občutljivi, odzivni, obzirni in prijazni, čeprav so pogosto zadržani in nimajo veliko prijateljev. So izjemno pozorni, nobena podrobnost jim ne uide in intuitivno lahko berejo ljudi, zato lahko pri njih pozabite na “poceni” vzgojne trike. Čeprav blestijo v družbi, se bolje počutijo v samoti. Velika težava Škorpijonov je, da s težavo zaupajo drugim. Škorpijon je znamenje transformacije, ki teži k temu, da prodre v sebstvo.
DON CORLEONE V VARNEM ZAVETJU

Potlačena negativna čustva pri Škorpijonih z leti prodirajo vedno globlje in ustvarjajo velike rane, zato imejte že od začetka veliko potrpljenja, ljubezni in jim ustvarite čustveno varno zavetje v svojem objemu in domu. Ko se pripravijo na “boj”, lahko igrajo umazano igro, zato poskušajte brzdati to plat svojega malega Škorpijona. Pogoja za to, da svojih intenzivnih čustev ne usmerijo v jezo in manipulacijo, sta občutka varnosti in ljubljenosti. Ne zaupajo zlahka, ampak sklepajo življenjska prijateljstva, ki so močnejša od mafijskih vezi. S pravilnim vodenjem in doslednim izkazovanjem ljubezni,  lahko otroci s Soncem v Škorpijonu dosežejo čudeže. Napačno usmerjena intenzivnost prinaša uničujoč cunami. Zelo pomembno je, da jih že od malih nog učite, kaj je prav in kaj narobe.


ZAKAJ PA?

Želja po globokem razumevanju življenja se pri malih Škorpijonih odraža tudi na področju dojemanja sveta in močno vpliva na njihov spekter talentov. Pripravite lupo in mikroskop, oborožite se z enciklopedijami, saj jih bo že od malih nog zanimalo vse. “Zakaj pa” faza pri teh otrocih nikoli ne mine. Uživajo v igranju skrivalnic ali drugih igrah, kjer je treba iskati stvari, zato so tudi uganke dobra izbira. Šah, znanstvena fantastika, labirinti, skrivnostne zgodbe ali strateške igre so odlična zabava za Škorpijončke. Ker radi opazujejo kako stvari rastejo, jim skrb za rastline lahko predstavlja čarobno doživetje. Dovolite otroku, da spremlja kako iz semena zraste roža ali sočen sadež. Mali Škorpijoni bodo odlična publika za naravne spremembe - vremenske, spremembe letnih časov ali razumevanje metamorfoze. Pomembno je, da jim ponudite veliko prostora za raziskovanje različnih kotičkov narave, zato se z njimi podajte v manj obljudene gozdove, jame ali na potovanje v daljne dežele. Ker jih pogosto zanima tudi delovanje človeškega telesa, se velikokrat najdejo v medicini. Močna čustva prebujajo kreativnost, zato so jim blizu pisanje, slikanje in glasba.
VZGOJNI IZZIVI

Največji vzgojni izziv pogosto predstavlja prav razumevanje občutljivosti Škorpijonov. Ti otroci vam verjetno ne bodo jasno izrazili čustev, sploh, če so boleča. Obvezno spodbujajte dialog o čustvih, sploh negativih. Represija oziroma zanikanje močnih Škorpijonovih čustev lahko povzroči globoke rane, ki prerastejo v frustracije, zato jim dovolite, da čutijo svojo bolečino in spodbujajte pogovor o njej. Ker znajo biti manipulativni in imajo željo po moči, bodite dosledni pri vzgoji. Potrebujejo jasna pravila in omejitve, predvsem pa uravnoteženo in dosledno vzgojo, da ne pride do manipulacij, dominacije ali zamer. Razvijati morajo dobre navade v zvezi s premoženjem, denarjem in ravnovesjem med materialnim in duhovnim. Razumevajoč, potrpežljiv in ljubeč starš je pravi dragulj za otroka s Soncem v Škorpijonu. 


Če želite pogled v natalno karto otroka mi pišite na nives.jurman@vrtec-metulj.si